Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot obtenir més informació aquí. Acceptar.
ca es en
archius

archius

DRET BANCARI

L'IRPH és un index  el valor del qual  depén del preu mig dels préstecs que s'oferten al mercat. Per al seu cálcul  es desprecia el 15% de dades superiors i el 15% de les inferiors. És a dir, es conforma amb una participació decisiva del sector financer.

Aquesta circumstància explica que la seva fluctuació al llarg dels anys hagi estat tan diferent a l'experimentada per l'EURIBOR. Així, entretant el tipus de referencia més recurrent s' ha vist precipitat al buit els darrers anys, assolint cotes negatives a partir de l'any 2016, el IRPH es manté sempre entre 2 i 3 punts per sobre, encarint el preu de les hipoteques referenciades a aquest índex.

Aquestes diferències suposen que el deutor d'una hipoteca referenciada al IRPH pagui entre un 1 i un 3% més d'interés.

D'aquí que ja siguin molts els clients que están reclamant la supressió d'aquest índex en base a que la seva imposició ha estat nul·la per abusiva. En aquest sentit s'han pronunciat molts Tribunals i, recentment, i malgrat la darerra decisió del Tribunal Suprem, el Jutjat de Primera Instància número 5 d'Orihuela en base a la manca de transparència deguda.